Relax…it’s Miko coffee

Melkschuim stomen en latte art

als een volleerde barista

Home ⋅⋅Barista training

Barista in je koffiebar

Wat maakt een espresso nu een échte espresso? Hoe schuim je perfect die melk op? Wat is de ideale maalgraad van de koffiebonen? Wij hebben een gediplomeerde barista in huis die jou en je personeel een introductie geeft over koffie en de machine. Bij de barista-opleiding die we voor onze klanten organiseren, leer je de kneepjes van het vak in één van de showrooms van Miko of op locatie in jouw zaak.

Volg onze hands-on barista training

Tijdens die barista training kom je alles te weten over de nieuwste espressotrends, melk opschuimen en de afstelling, onderhoud en gebruik van de molen en de espressomachine. Na een korte introductie is het écht hands-on: oefenen en nog eens oefenen is de boodschap. En ja, onze barista zal je natuurlijk ook de tips & tricks aanleren om met gestoomde melk mooie figuurtjes in de espresso te maken. Dan kan je als een echte latte art artiest aan de slag om je klanten aangenaam te verrassen!

Al onze barista trainingen zijn exclusief voor klanten en worden verzorgd door een SCA gecertificeerde trainer.

espresso-van-barista-kwaliteit

Espresso van barista kwaliteit in 4 stappen

Hoe haal je dat niveau van een ervaren barista? Wat zijn de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden als je een espresso van barista kwaliteit wil maken? Wel, met de “4 M van espresso” ben je een heel eind op weg! Deze vier factoren vormen de basis om de perfecte espresso te bereiden.

La Miscela, de melange staat voor de kwaliteit van de bonen en de samenstelling van de koffie. Het is belangrijk om een goede keuze te maken met welke koffiebrander als leverancier je in zee gaat. Bij een koffiebranderij die jaren ervaring heeft en meerdere koffiemelanges aanbiedt, ga je zeker je smaak vinden. Bij Miko voeren wij constant kwaliteitscontroles uit doorheen heel het koffiebrandings- en productieproces. Onze ervaren koffieproevers zorgen ervoor dat we een constante smaak en kwaliteit van de koffiemelanges kunnen garanderen.

De kwaliteit van de koffiemelange mag nog zo goed zijn, als de bonen te fijn of te grof gemalen zijn, dan zal de smaak van de espresso nooit optimaal zijn. Dat brengt ons bij de tweede M, die van Macinatura of de maalgraad van de koffiebonen. Elke koffiemelange heeft zijn specifieke aroma’s, en die komen pas tot hun recht als de espressomolen perfect is afgesteld. De afstelling van de molen verschilt bij elke melange. Het is belangrijk de molen specifiek af te stellen voor het soort espressobonen of de melange die jij gebruikt en voor de soort koffie – ristretto, espresso, lungo….

La Macchina staat voor een goed espressomachine. Dit zijn vaak de traditionele of halfautomatische machines, van Italiaanse topmerken zoals La Cimbali en Fiorenzato. De belangrijkste bestanddelen van een goede machine zijn het verwarmingselement, de zetgroep, de druk en de leidingen. Wat je vooral niet mag vergeten voor het onderhoud van de machine is dat je deze dagelijks grondig moet reinigen!

De laatste M staat voor la Mano, de meesterhand of de hand van de barista zelf. Je moet voldoende kennis en ervaring bezitten, maar ook de passie en het plezier voor koffiezetten en serveren mogen zeker niet ontbreken. Uiteindelijk ben jij degene die ervoor moet zorgen dat alle vorige stappen zorgvuldig zijn toegepast.

Interesse in een Barista training?

Ben jij er klaar voor een echte koffie-geek te worden? Exclusief voor klanten zorgt onze barista voor een persoonlijke training op maat van jouw verwachtingen en wensen.

logo

Koffiemachines