Melkschuim stomen en latte art

als een volleerde barista

Barista in je koffiebar

Volg onze hands-on barista training

espresso-van-barista-kwaliteit

Espresso van barista kwaliteit in 4 stappen

La Miscela, de melange staat voor de kwaliteit van de bonen en de samenstelling van de koffie. Het is belangrijk om een goede keuze te maken met welke koffiebrander als leverancier je in zee gaat. Bij een koffiebranderij die jaren ervaring heeft en meerdere koffiemelanges aanbiedt, ga je zeker je smaak vinden. Bij Miko voeren wij constant kwaliteitscontroles uit doorheen heel het koffiebrandings- en productieproces. Onze ervaren koffieproevers zorgen ervoor dat we een constante smaak en kwaliteit van de koffiemelanges kunnen garanderen.

De kwaliteit van de koffiemelange mag nog zo goed zijn, als de bonen te fijn of te grof gemalen zijn, dan zal de smaak van de espresso nooit optimaal zijn. Dat brengt ons bij de tweede M, die van Macinatura of de maalgraad van de koffiebonen. Elke koffiemelange heeft zijn specifieke aroma’s, en die komen pas tot hun recht als de espressomolen perfect is afgesteld. De afstelling van de molen verschilt bij elke melange. Het is belangrijk de molen specifiek af te stellen voor het soort espressobonen of de melange die jij gebruikt en voor de soort koffie – ristretto, espresso, lungo….

La Macchina staat voor een goed espressomachine. Dit zijn vaak de traditionele of halfautomatische machines, van Italiaanse topmerken zoals La Cimbali en Fiorenzato. De belangrijkste bestanddelen van een goede machine zijn het verwarmingselement, de zetgroep, de druk en de leidingen. Wat je vooral niet mag vergeten voor het onderhoud van de machine is dat je deze dagelijks grondig moet reinigen!

De laatste M staat voor la Mano, de meesterhand of de hand van de barista zelf. Je moet voldoende kennis en ervaring bezitten, maar ook de passie en het plezier voor koffiezetten en serveren mogen zeker niet ontbreken. Uiteindelijk ben jij degene die ervoor moet zorgen dat alle vorige stappen zorgvuldig zijn toegepast.

Interesse in een Barista training?

logo

Koffiemachines