Relax…it’s Miko coffee

Van koffieklets tot professionele netwerker: zet een nieuwe stap in je carrière

Netwerken… Sommigen doen niets liever dan nieuwe contacten leggen, voor anderen is het echt een opdracht. Natuurlijk is er een verschil tussen de koffieklets met nieuwe collega’s aan de koffiemachine op het werk en een gesprek met een onbekende op een netwerkevent.

Love it or hate it, maar tijdens je professioneel leven kan je er vaak niet onderuit. Het woord “netwerken” is ook ruim interpreteerbaar: van de informele koffiepauze tijdens een bijscholingscursus over productlanceringen van leveranciers tot business events en conferenties om je carrière hogerop te leiden… De kans is groot dat je in het kader van je werk wel eens zulke bijeenkomst bijwoont.

We leven dan wel in een digitale wereld, face-to-face netwerken is misschien wel relevanter dan ooit tevoren. Het succes van online netwerken - zoals bijvoorbeeld LinkedIN - maken de impact van persoonlijk contact namelijk nóg sterker. Iedereen ziet het belang van netwerken in. Echter, tijdens een persoonlijk gesprek creëer je een unieke connectie die er via online tools niet is.

In een wereld van instant messaging, emails en online forums is het voor jou misschien niet evident om deel te nemen aan een “live” netwerk event. Toch is het belangrijk die drempelvrees te overwinnen, want je maakt er echt een verschil mee. En wij helpen je graag die stap te zetten! De volgende tips zullen je helpen om succesvol contacten te leggen tijdens de koffiebreak op je volgende netwerkevent.

1 Een goede voorbereiding is half het werk.

Heb je het zelf al meegemaakt? Face-to-face staan met iemand die weinig tot niets te vertellen heeft… Help! Dan maar een koffie gaan halen en een andere gesprekspartner zoeken!
Zeker als je een netwerkevent bezoekt om je carrière een boost te geven en nieuwe job-opportuniteiten te vinden, wil je een goede indruk geven. Bereid je dus voor: zoek relevante informatie op, voorzie een lijst met interessante vragen om een gesprek op gang te trekken.

2 Geloof in jezelf, en blijf spontaan.

Eén-op-één gesprekken kunnen zelfs voor extroverte personen ietwat stresserend zijn. Wie zijn professioneel netwerk wil uitbreiden, wil zijn beste beentje voor zetten. Leg jezelf echter niet teveel druk op, het gesprek mag natuurlijk niet geforceerd overkomen. Kom spontaan over en blijf onder alle omstandigheden jezelf.

Hou de gesprekken vlot, het moet niet enkel over werkgerelateerde zaken gaan. Informele vragen over sport of muziekvoorkeuren doen het altijd goed. Zorg voor een goede balans en laat de conversatie zijn natuurlijke gang lopen.

3 Probeer niets te forceren.

Je voelt het zelf ook snel aan in een gesprek, dus bega zelf niet deze fout. Wring je niet in allerlei bochten om iets te forceren, om bijvoorbeeld een potentiële nieuwe werkgever te behagen. Probeer niet wanhopig aanknopingspunten te creëren. Stel eerder vragen over de interesses van je gesprekspartner, over het bedrijf of de sector waar hij/zij werkzaam in is.
De “klik” met je gesprekspartner zal vanzelf komen, als je beide merkt dat je een interessante, welgemeende conversatie aan het opbouwen bent.

4 Maak het jezelf gemakkelijk.

Netwerken kan best intens en vermoeiend zijn, zeker als je niet de gewoonte hebt. Zorg dus dat je je goed in je vel voelt. Een goede presence, zonder stress: kleed je naar de gelegenheid. Hou er wel rekening mee dat je een formeel event bezoekt, in het kader van je werk. Dus ook al wordt het event georganiseerd door een sector waar het allemaal wat ‘losser’ mag, laat die vrijetijdskledij in de kast hangen.

5 Geef jezelf een goede houding.

Voel je je wat onhandig als je niets om handen hebt? Knoop één regel in je oren: mobiele telefoons zijn een absolute no go! Sta je (even) alleen en ben je op je gsm bezig om jezelf toch een houding te geven, dan geef je – onbewust – het signaal dat je niet aanspreekbaar bent. Neem liever een brochure vast, lees een flyer of nog beter: ga een koffie halen, dan heb je ineens een tas in je handen.

Aan de koffiemachine of de bar waar de drankjes verdeeld worden, kan je ook eenvoudig een gesprek aanknopen met andere aanwezigen. Of mocht je voelen dat je gesprek ten einde loopt, dan is een koffie halen een goed excuus om dat netjes af te ronden. Het is eveneens een perfecte manier om te mixen tussen de aanwezigen en door te schuiven naar een andere gesprekspartner.

6 Volg je contacten na het event op.

Wissel op het einde van jullie babbel contactgegevens uit. Ga na of jullie elkaar misschien op een andere netwerkevent zullen treffen: naar welke beurzen, conferenties of bijscholingen gaat je gesprekspartner nog gaan? Stuur achteraf een emailtje naar de persoon om hem/haar te bedanken voor het fijne gesprek. Volg elkaar verder via je online netwerk.
Met een gesprek op een event bouw je nog geen relatie op, het is de start ervan. Vervolgens komt het erop aan die relatie te onderhouden. Een netwerk opbouwen vraagt energie, maar biedt je ook heel veel kansen. Neem dus de tijd om er in te investeren!

Zo, hopelijk helpen deze tips jou goed op weg. Je professioneel netwerk uitbouwen mag op het eerste zicht best eng lijken, maar persoonlijke contacten hebben een positief effect op je carrière. Dus email of bel vandaag nog iemand uit je netwerk en spreek af voor een koffie! En contacteer Miko Coffee Service, wij zullen voor de koffie zorgen 🙂 

Deel op:

logo

Koffiemachines